1 min lukuaika

Tulevaisuudessa data lämmittää kotisi

Janne Puranen | 31.7.2020 11:53

Aiheita: Blogi

Energiayhtiöt etsivät yhä tehokkaampia ja vihreämpiä tapoja energiantuotantoon. Tavoitteena on tuottaa energiaa hiilineutraalisti ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Lämpöä voidaan ottaa talteen monista eri kohteista, mutta yksi tehokkaimmista ja ekologisimmista hukkalämpöä tuottavista tiloista ovat konesalit eli datakeskukset.

Konesaleista ilmastoystävällistä energiaa

Konesalien hukkalämmön talteenottoa on toistaiseksi hyödynnetty luvattoman vähän. Palvelinten tuottama lämpöenergia on käytännössä ilmaista lämmitysenergiaa. Konesalit voivat myydä tuottamansa hukkalämmön energiayhtiöille, jotka puolestaan hyödyntävät lämpöä kaukolämpöverkoissaan rakennusten lämmitykseen. Espoossa ja Helsingissä jo nyt osa kodeista lämmitetään datakeskusten hukkalämmöllä. Esimerkiksi yhden Espoossa sijaitsevan konesalin tuottama hukkalämpö auttaa vähentämään hiilidioksidipäästöjä jopa 10 000 tonnilla vuodessa. Vastaavalla päästömäärällä ajaa henkilöautolla 1650 kertaa maapallon ympäri. Voin siis hyvillä mielin todeta, että jokainen uusi investointi lämmön talteenottoon on todellinen ympäristöteko.

Mitä lämmön talteenotto vaatii?

Olemme toteuttaneet useita projekteja, joissa hukkalämmöllä lämmitetään kiinteistöjä tai käyttövettä. Saavutetut kustannussäästöt energialaskuissa ovat merkittäviä. Voimme hoitaa järjestelmän suunnittelun, toimituksen ja ylläpidon kokonaisratkaisuna, joten omaa osaamista ei projektissa tarvita.

Lämmön talteenottoratkaisussa lämpöpumput viilentävät datakeskuksen käyttämää jäähdytysvettä, ja samalla prosessi siirtää datakeskuksen tuottaman lämmön esimerkiksi kaukolämpöjärjestelmään kuumana vetenä. Samalla järjestelmällä voidaan siis toteuttaa tehokkaasti konesalin jäähdytys ja siirtää hukkalämpö kierrätykseen uudelleen käytettäväksi. Mielestäni tämä on todellinen win-win -tilanne.  Myös ympäristön kannalta.

Ota yhteyttä, niin kerron lisää miten lämmön talteenottoratkaisu voidaan toteuttaa teidän järjestelmässänne

 

Ota yhteyttä

Janne Puranen

Kirjoittanut Janne Puranen